Horisonten

Horisonten

Horisonten

1000m2 - Danmarks største tunnel maleri

Indgangen til Bispeengen Genbrugsstation blev omdannet til et kæmpe kunstværk. Med mere end 1000m2 maleri og lysinstallation bliver genbrug af skrald til en unik kunstoplevelse i konstant forandring.

Et værk der opleves i bevægelse

Ved Bispeengbuen i København lå der i mange år et forladt tunnel rør, som i 70’erne var udtænkt til at lede en omfartsvej ind mod København, men projektet blev aldrig fuldt realiseret. I stedet opstod der i 80’erne og 90’erne en uofficiel legeplads for graffitimalere og skatere. Området havde god asfaltbelægning og store flotte beton vægge der holdt tunellen oppe så S-toget kunne suse forbi ovenfor. Legepladsen blev flittigt benyttet til kreativ udfoldelse af byens børn og unge som forstod at bruge det forladte byrum til leg og udtryk.
Efter at have ligget glemt af samfundet i næsten fire årtier kom udviklingen tilbage til området, nu skulle der bygges en genbrugsplads. Tunnelen ville blive den nye indkørsel til pladsen og dermed en indgangsportal til hele den store genbrugsverden. S-toget skulle stadig køre ovenfor, men området skulle løftes og ideen om et stort dobbeltsidet maleri opstod, for det var jo et område der havde opnået en stolt vægmalings tradition igennem 35 år. Institut for Urban Kunst udviklede sammen med ejeren ARC en liste med temaer og ideer og sammensatte et hold kunstnere til at løfte den kæmpe opgave med at udsmykke begge sider af tunnelen med et unikt dobbeltsidet maleri. Kunstnergruppen Graffland talte udover Lars Pedersen og Peter Skensved fra Institut for Urban Kunst også Simon Hjermind Jensen, Kristoffer Tejlgaard og Henrik Hansen. Sammen udviklede de et færdigt og udfordrende koncept for maleriet. Alt skulle holdes i gule, orange, røde, pink og lilla nuancer, alle sammen farver man sjældent ser i det urbane rum i byen. Samtidigt skulle de to sider i tunnelen males med to store horisonter for at åbne tunnelen op og skabe plads og perspektiv. Motiverne omkring byliv, arkitektur, grafik, graffiti og genbrug blev udført med forskellige maleteknikker som tilsammen giver værket det unikke look det stadig har i dag.
Maleprocessen tog 1 måned i tunnelen og efter færdiggørelsen gik man videre med næste etape, nemlig Gunvor Hansens lysinstallation i tunnellens loft, en installation som konstant ændrer det malede værks udseende med de over 2000 individuelt styrede LED lamper. De to kunstværker i maleri og lys giver sammen med værkets beliggenhed et fuldstændigt unikt kunstnerisk udtryk og er i dag en imponerende indgang til daglig glæde og oplevelse for pladsens brugere. Tunnelen har derudover været brugt til kulturarrangementer, film og video optagelser, kulturnat og mange andre begivenheder der udnytter områdets fantastiske byrum.

Credits

Malet for: ARC
Kunstnere: Lars Pedersen, Peter Skensved, Kristoffer Teglgaard, Simon Hjermind Jensen og Henrik Hansen.
Lyskunst: Gunvor Hansen
Foto: Martin Håkan, Martin Kristensen og Kim Wendt
Video: Politiken

Privacy Preference Center