Gadens Hårdeste Hævn

Gadens Hårdeste Hævn

Gadens Hårdeste Hævn

Et eventyr fortalt på byens vægge


Gadens Hårdeste Hævn er en bog og en byvandring. Et helt unikt værk hvor historien blev malet op på 20 vægge og således både kan opleves live på gaden eller som bog hjemme i stuen.

Urban gesamt-kunst

Med Peter Skensved fra Institut for Urban Kunst som projektleder sammensatte kunst-kollektivet Big City Brains en danser, en rapper, to graffiti-malere og en dj til at lave en bog. Steen Koerner skrev historiens mens Clemens formede teksten på vers. CMP og Swet malede herefter historien op på 20 vægge i Næstved og Phase5 lavede musik til.
Billeder og tekst blev samlet til en bog hvor man også får indblik i processen. Det er dog på gaden at projektet for alvor markerer sig. Her kan man gå eller cykle gennem byen fra værk til værk som akkompagneres af den tilhørende tekst og et kort der viser vej til næste maleri. Ved at skanne QR koden, bliver historien læst højt for dig og Phase5’s musik spiller mens du bevæger dig gennem byen.

Kulturminister Marianne Jelved udtalte i sin åbningstale

”Med den lidt hårde titel, Gadens Hårdeste Hævn, er der tale om et kunstværk der kommer sine tilskuere i møde og sætter noget i gang.
Jeg er overbevist om, at disse 20 gavludsmykninger vil få folk til at stoppe op og tage en snak. Både om det de ser på gavlene, og også om Næstved som by og om alle de tanker, gavlmalerierne sætter i gang hos den enkelte.
Graffitimalerierne her i Næstved skaber nemlig sprækker i den virkelighed og i den by, vi tror, vi kender så godt. Vi begynder at tænke over hvad Næstved egentlig er for en by.
Har graffitimalerne taget magten? Kan man læse en by, som man læser en bog, eller kan man se Næstved, som man ser en film? Og hvad er det egentlig for valg, jeg træffer i mit liv her i byen?
Det er der mange forskellige svar på. Og det er netop styrken ved al god kunst: Den kan få os til at opfatte ting på nye måder og give anledning til dialog og refleksion. Vi kan kalde det tænksomhed.
Derfor er det også afgørende, at vi alle oplever kunsten. Ikke kun den kunst, som vi allerede kender og føler os trygge ved. Ikke kun den kunst, som præsenteres på veletablerede museer og kulturinstitutioner. Men også den kunst, som for eksempel street-art, som udfordrer og overrasker midt i byens rum.

Gaden Hårdeste Hævn vil få byens borgere til at stoppe op og fordybe sig i udsmykningerne.
Mange vil sikkert gribe deres mobiltelefoner og scanne den QR kode der er ved hver væg.
På mobiltelefonen kan man høre musikalske brudstykker af det kærlighedseventyr, som skaber sammenhængen mellem de 20 farverige vægge.

Jeg kan godt forstå, at i her i Næstved er stolte over dette originale kunstprojekt, der er støttet fra mange sider, både lokalt og nationalt.
Gadens Hårdeste Hævn har lokal opbakning fra Næstved Ungdomsskole og fra private borgere og husejere, der har lagt gavle og mure til.
Projektet har også fået statslig kunststøtte fra Statens Kunstråd, der på den måde har værdsat den kunstneriske kvalitet i projektet.

Man kan spørge sig selv, hvorfor det kan lade sig gøre i Næstved. Det kan det fordi byrådet har mål om, at børn og unge trives, at byen har oplevelsestilbud og udvikling af det offentlige rum og fordi Næstved har en kulturstrategi om at udvikle børns kreative kompetencer og udvikle tanker. Og fordi Næstved Ungdomsskole har visioner for fremtidens voksne.

Vi har allerede hørt om projektet fra de etablerede kunstnere, MC Clemens og Steen Koerner. Det er professionelle kunstnere, der gennem en årrække har arbejdet seriøst med at udvikle de udtryksformer, der oprindeligt udsprang af den mere anarkistiske street art.
Og kunstnerne laver en række workshops, hvor de hjælper Næstveds unge til at udvikle deres egne udtryk inden for sangskrivning, historiefortælling, dans og musik. Det er rigtig godt syntes jeg!
Det er endnu en perle i min samling af bemærkelsesværdig kunst og kultur i Danmark. Hvis jeg havde en hat, ville jeg tage hatten af for jer alle. ”

Credits

Støttet af: Statens Kunstråd, Mærk Næstved, Næstved Ungdomsskole

Historie: Steen Koerner
Tekst: Clemens Telling
Malet af: CMP One & Swet
Musik: Phase5

Privacy Preference Center