Evolution 2 – Europas længste maleri


2018

Evolution 2 er et 470m langt maleri som fortæller historien fra universets skabelse og gennem 12 kapitler når gennem helt ud i fremtiden. På vejen er der plads til såvel én-cellede organismer, dinosaurer, vikinger og meget andet.

Copenhagen Hall of Fame, anerkendt som et af de vigtigste street art værker i Danmark.

Vi tog fat på det lange maleri i sommeren 2018, men historien startede faktisk 19 år tidligere da Ulrik Schiødt malede det oprindelige Evolutionsmaleri. Det 170m lange maleri blev anerkendt som et af de vigtigste street art værker i Danmark og hele området omkring væggen blev efterfølgende kendt som Copenhagen Hall of Fame, hvor lokale og internationale kunstnere mødtes for at udtrykke sig og samarbejde. Værket stod næsten uberørt i over 17 år før væggen blev revet ned for at give plads til Enghave Brygge metrostation.

Der var ikke megen tvivl om temaet, da Metroselskabet kontaktede os for at tale om hvordan vi kunne give kvarteret liv og samtidig respektere områdets arv. Sammen med Ulrik Schiødt gik vi i gang med at planlægge Evolution 2, og udvælge de vigtigste perioder i de sidste 13,8 milliarder år.
Det krævede selvsagt en del research før vi havde skitserne til det lange maleri klar.

Holdet blev sat med 5 bærende kunstnere som ansvarlige for den overordnede fortælling og yderligere 8 kunstnere til mindre detaljer og da vi først var i gang, gik det stærkt. Hen over sommeren blev myriader af detaljer til et samlet værk, som leder os gennem;
Universets skabelse, Den unge jord, Én-cellede organismer, Mangfoldighed under vandet, Dinosaurerne, Pattedyr, planter og blomster, Abernes udvikling, Istiden, Store kulturer og agerbrug, Vikingerne, Nutiden og Fremtiden.

Da det hele stod færdigt, holdt vi et brag af en fernisering, hvor 50 elever fra Ellebjerg Skole i samarbejde med Gorm Wisweh og GoCook havde lavet en lækker evolutions menu som blev serveret for gæsterne.
Herudover var der rundvisninger langs værket og åbningstaler af Kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld, direktør for Statens Naturhistoriske Museum Peter C. Kjærgaard og Administrerende Direktør for Metroselskabet Henrik Plougmann Olsen

Værket er både blevet et vartegn for de lokale og et yndet udflugtssted for gæster fra ind- og udland. Som noget ganske særligt er en del skoler begyndt at bruge værket som en del af deres undervisning.

Projektet blev til i samarbejde med Metroselskabet, Coop og Flügger.

Presse

Privacy Preference Center