Gavlmalerier forvandler beton med fantasi, farver og former


Gennem de seneste 3 år har Institut for Urban Kunst arbejdet med professionelle gavlkunstnere om at udsmykke Brøndby Strand Parken. Samtidig har områdets beboere også prøvet kræfter med kunsten og lavet deres egne værker gennem en række af workshops.

Pejlemærker i betonlabyrinten

Vest for København ligger forstaden Brøndby og et af de mest kendte områder derude hedder Brøndby Strand Parken, et stort boligområde opført i beton i årene 1969 til 1974. Beboerne kommer fra hele verden, området er fuldt af liv og samtidigt er her en overflod af vægge der er velegnede til gavlmalerier og streetart udsmykning.
I 2017 lavede Institut for Urban Kunst og kunstner Jakob Tolstrup et samarbejde om Brøndby Strand Projektet om at få udført et gavlmaleri fra Jakobs hånd, og en workshop og vægmaleri med en gruppe lokale unge. Begge malerier blev en stor succes. Jakob Tolstrups gavlmaleri af en fantasifuld dreng i en køjeseng blev taget godt imod af de unge, som straks bestemte at deres underliggende væg-tema skulle være monstre, for monstre bor jo under senge og det var hvad Jakob netop havde malet.
Efter pilotprojektet i 2017 var Brøndby Strand Projektet klar på 3 gange så meget i 2018. Derfor inviterede Institut for Urban Kunst tre kunstnere til bydelen for at lave flere gavlmalerier. Stine Hvid og MPO fra København, og James REKA fra Australien. Alle tre malede hver deres fantasiske værk i løbet af en dejlig sensommer uge. Sideløbende malede de lokale beboere deres egne værker gennem med tre workshops. Turning Tables afholdt endvidere workshopforløb i sang, dans, rap, foto og video.
Til sidst blev det hele rundet af med en stor indvielsesfest med alle kvarterets beboere. Glæden ved at sætte præg på ens eget boligområde lyste ud af de unge og nye flotte kunstværker forvandlede den går beton til nye lyspunkter i alles hverdag i Brøndby Strand Parken.

Credits

Malet for: Brøndby Strand Projektet
Fotos: Francois Debains
Video: Peter Eldrup-Hald
Kunstnere: Jakob Tolstrup, Stine Hvid, MPO, REKA
Lifte: Pro-Services

Presse

Privacy Preference Center